TTO – Olejek z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego.

Drzewo, niesłusznie zwane herbacianym, bo z herbata nie ma nic wspólnego, to prawdziwy skarb z antypodów.
Używany przez aborygenów od dawien dawna do leczenia ran i oparzeń i innych. Prawdziwe drzewo -orkiestra.

Drzewo herbaciane olejek z drzewa herbacianego

Drzewo herbaciane

Olejek z tego drzewa (Tea Tree Oil) jest, dzięki Tea Tree Oil Research Group at The University of Western Australia, jednym z lepiej przebadanych olejków. Główny nacisk w badaniach nad TTO kładzie się na odkrycie pełni potencjału przeciwdrobnoustrojowego, a badania są dotowane przez rząd Australii.

W wielu szpitalach wprowadzono mydła zawierające olejek z drzewa herbacianego w celu zmniejszenia ryzyka infekcji groźnymi szpitalnymi bakteriami. W czasie pierwszej wojny światowej żołnierze australijscy mieli w swoich apteczkach olejek z drzewa herbacianego w charakterze antyseptyku.
Dla osób, które tworzą własne kosmetyki ważną informacją jest to ,że TTO jest silnie lipofilny i wchłaniając się ułatwia transport substancji czynnych kosmetyków do głębszych warstw skóry.
I oczywiście jest wyjątkowo aktywny wobec bakterii powodujących trądzik.

Obowiązkowa pozycja w każdym domu.

Pamiętajcie, natura wie lepiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *